Домініканський храм Св. Миколая (монастир домініканців)

Домініканський храм Св. Миколая (монастир домініканців)

Домініканський храм Св. Миколая – це найдавніший храм міста, а зводився він на найвищій точці міста. Оспіваний поетами як «Перлина Поділля», найпрекрасніший храм краю.

Достовірної інформації про час зведення немає, але вперше храм згадується в записах від 1372 року, через три роки після проголошення Папою Римським Григорія XI (1 329 — 1 378) і створення Подільського єпископату, центром якого став Кам’янець.

Спочатку храм був побудований із дерева. Але будівля не простояла й півстоліття: через сильну пожежу в 1420 році вона було повністю знищена. А в XVI столітті під керівництвом представника роду Потоцьких було зведено кам’яний храм, освячений на честь святого Миколая. Далі храм був реконструйований під мечеть на честь Рабії Гюль-Нуш — дружини правлячого тоді султана Хасекі. Це відбувалося в 1672 році, коли турки захопили місто Кам’янець-Подільський. Але архітектурних змін це практично не справило, тоді тільки було встановлено на території фонтан, минбар (кафедра для прочитання п’ятничної проповіді) і надгробний пам’ятник в ім’я дочки османського високопоставленого чиновника.

У 1754 році граф М. Ф. Потоцький профінансував повну реконструкцію храму. Тоді на фасад був поміщений герб роду Потоцьких і встановлена скульптура, яка зображує пса з факелом — емблема домініканців, також званих «пси Господні».

Після того як Правобережна Україна перейшла під владу Російської імперії (1793 рік), імператрицею Катериною II був підписаний указ про створення Подільського єпископату, але вже православної церкви. До початку ХХ в. в будівлі храму розташовувалися: католицька семінарія, каса зі збору податків, школа малювання, бібліотека, музей. А під час радянської влади його закрили і використовували як в’язницю, пізніше — як архів, потім склад. Чергове відновлення розпочато з 1998 року під керівництвом отців-Паулінів.

 

Координати: 48° 40’26.54”N, 26° 34’22.58”E

Адреса: м Кам’янець-Подільський, вул. Домініканська, 3

+38 (03849) 2–34–59

 

Comments

Залишити відповідь