Сатанівський замок

Замок у Сатанові – ще одна ланка у довгому ланцюзі Подільських замків, що мали боронити нашу землю від татарських орд. Вперше Сатанів з’являється в історичних документах 1404 р. Тоді ж, ймовірно, збудовано і перший замок. У 1431 році родина Одровонжів купила Сатанів та володіла ним протягом 300 років. Щоб захистити населення від татарських нападів, Одровонжі збудували ще у XV столітті мурований замок.

З середини XVI століття Сатанів перейшов у власність Сенявських, які перебудували й зміцнили фортецю. Попри намагання власників, замок не став надійним захистом. Його часто здобували татари. Однак твердиню відновлювали, розвивалося і місто. Із сатанівських міщан походить відомий бунтар XVI століття Северин Наливайко. XVII століття стало важким для Сатанова. У 1617 році його пограбували татари, у 1651 році – татари й козаки, а в 1672 році Сатанів здобули турки, які володіли ним до 1699 року.

У 1711 році, повертаючись із Пруського походу, Петро I гостював у власника замку – великого коронного гетьмана Адама Сенявського. У 20-х роках XVIII століття власник Сатанова відновив замок та встановив над в’їзною брамою таблицю з латинським текстом “Адам Микола з Гранова Сенявський… для громадської безпеки оцю твердиню відновив року Христового 1722, маючи намір мурами захищати батьківщину, що її стільки разів захищав грудьми…”. Брама ця збереглася й донині, залишилися також руїни круглої та трьох п’ятикутних башт із фрагментами мурів.

 

Координати: 49°15′26″ пн. ш. 26°15′09″ сх. д.
Матеріал:  камінь
Початок будівництва: кінець XV — початк XVI
Стан: руїни

Comments

Залишити відповідь