Що подивитися в Кракові за один день. Маршрут, колоритні місця

Флоріанська вулиця

Через Флореанські ворота ви входите на найкрасивішу вулицю міста – Флоріанську. Вона ще називається Королівська дорога, головний туристичний маршрут Кракова, який об’єднує всі найбільш цінні пам’ятки. Починається на площі Матейка, проходить через все старе місто і веде до Вавельського замку. На початку вулиці багато невеликих сувенірних або книжкових крамничок, аптек і магазинів, а також затишних кафе.

Ринкова площа: Маріацький костел, Суконні ряди

Як і в будь-якому старому європейському місті в Кракові є площа Ринок, на якій, як і сотні років тому, вирує життя. У центрі площі розташовані торгові ряди: на першому поверсі продають сувенірну продукцію, а на другому знаходиться Галерея польського мистецтва 19 століття.

Напроти Суконних рядів стоїть величний Маріацький костел, улюблений костел всіх гідів міста, тому що про нього можна розповісти безліч легенд. При вході в собор лежать прикуті до будівлі кайдани, які раніше надягали на злочинців, які повинні були покаятися. Вхід в Маріацький костел безкоштовний, крім тієї частини, де розташований вівтар.
Щогодини з найвищої вежі Маріацького костелу грає трубач, як нагадує день, коли польський трубач побачив татарську орду, що наближається до міста і почав грати, щоб попередити місто про небезпеку. Але татарська стріла, пронизала його горло, перервала його гру. Проте жителі міста вчасно почули мелодію і змогли відбити напад ворога. З того дня і до сьогоднішнього, трубач, який грає з вежі костелу, не дограє мелодію до кінця.

На ринковій площі є інформаційний центр, де ви можете взяти безкоштовну карту міста, ознайомитися з безкоштовними буклетами та задати ваші запитання.
Маленький лайфхак, як можна красиво використовувати рекламні буклети або карти: загорніть в них подарунки і сувеніри, які ви придбаєте для своїх близьких.

Площа Малий ринок і костел Святої Варвари

Мала площа Ринок не так відома, як велика, але дуже автентична і атмосферна. Від неї віє особливим затишком. Мала ринкова площа в рази компактніше великої площі, а крім того, будиночки на ній набагато яскравіші та більш вишукані з архітектурної точки зору.

Головною визначною пам’яткою площі є костел Святої Варвари, який прекрасний і витончений як всередині, так і зовні.

Це місце рідко згадується в туристичних путівниках, а даремно.

Ягеллонський університет і Музей Ягеллонського університету

http://www.maius.uj.edu.pl/

Найдавніший і найбільший університет Польщі, а також один з найстаріших в Європі. Заснований в 1364 році. Свою назву отримав на честь Великого Князя Литовського Ягайло, чоловіка королеви Ядвіги. Найвідомішим студентом університету є Микола Коперник.
Музей розташований в старому будинку університету.

Музей має у своєму розпорядженні рідкісну колекцією експонатів, серед яких, наприклад, Ягеллонський глобус – перший в світі глобус, на який було завдано материк Америка.
Якщо ви в місті всього один день, обмежте відвідування університету мальовничим старовинним двориком, який розташований недалеко від ринкової площі.

Головною визначною пам’яткою дворика є годинник, які п’ять разів на день в 9, 11, 13, 15 і 17 годин, відкриваються під красиву мелодію і фігурки демонструють історію університету. По периметру дворика встановлені різьблені арки, а посередині – глибокий колодязь, на якому зазвичай відпочивають туристи.

Вавельський замок, собор святих Станіслава і Вацлава

Цей замок – головна визначна пам’ятка країни і міста. Тут жили польські королі до того, як столицю Польщі перенесли до Варшави. Палац зведений на висоті 228 м над рівнем Вісли.
На території є невеликі оглядові майданчики, поштове відділення, сувенірний магазин, прекрасний кафедральний собор на Вавелі, який називають Собор Святих Станіслава і Вацлава, а також безліч музеїв. Відвідування собору здійснюється безкоштовно в усі дні, крім неділі, в неділю проходять богослужіння. Вхід в музей собору можливий за окрему плату. Ви також можете безкоштовно відвідати королівську скарбницю і експозицію під назвою «Втрачений Вавель», а королівські палати і покої, а також виставки історичного характеру за невелику плату.
Щопонеділка більшість експозицій Вавеля безкоштовні, але для того, щоб отримати безкоштовний квиток, потрібно відстояти чергу до каси. Кількість квитків лімітовано, як і в будь-який інший день, тому на всіх бажаючих їх може не вистачити.
Вавельський дракон

Зведений польським архітектором Бронеславом Кривим в честь символу міста. За легендою, величезний дракон на ім’я Смок дошкуляв мешканцям міста за часів правління короля Крака. І ніхто не зміг впоратися з ним, крім хитрого шевця на ім’я Скубі. Він заколов барана, набив йому черево сіркою і смолою і залишив в якості частування дракону. Дракон намагався було зжерти барана, але той загорівся у дракона в шлунку і дракон кинувся до Вісли, щоб погасити полум’я. Пив-пив і лопнув. А з драконячої шкіри учень шевця зшив багато красивих чобітків. А в знак вдячності він отримав дочку короля і половину королівства.
Статую дракона зведено біля підніжжя замку Вавеля біля самої річки. Кожні п’ять хвилин з пащі дракона виривається клуб вогню і диму.
Якщо ви хочете, щоб дракон видихнув вогонь по вашому велінню, вам потрібно відправити sms на номер 7168 з текстом «smok».

Єврейський квартал Казімєж

www.krakowski-kazimierz.pl

Казімєж – один з найстаріших місць компактного проживання євреїв в Європі, цей народ жив тут з 1495 року. Квартал названий на честь польського короля Казимира, який заснував його. До 1800 місто було відділений від християнської частини Кракова кам’яною стіною і існував незалежно від нього.
На території Казімєжа були сконцентровані культурні та освітні центри, синагоги, єврейські школи і кладовища. Під час Другої Світової війни євреї з Казімєжа були зігнані в Краківське гетто і там знищені. Мала частина колишніх жителів Казімєжа або їх нащадки зараз живуть в інших країнах, наприклад режисер Роман Поланскі. Тут же трудився Оскар Шиндлер і його дружина Емілія, які врятували з німецького полону 1200 євреїв.
Сьогодні Казімєж – історичний квартал, де проходить безліч екскурсій по місцевим музеям і синагогах, разом з історичною частиною Кракова він внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того в Казімежі величезна кількість кафе, ресторанів кошерної кухні, відмінних нічних клубів, тут у вихідні проходять цікаві ярмарки і відкривається блошиний ринок, де можна знайти масу цікавих штучок.

Набережна Вісли

По обох берегах Вісли розташовані так звані бульвари Вісли. Раніше насипи по обидва боки Вісли потрібні були для того, щоб річка не затопила місто, а сьогодні це хороше місце для відпочинку. Мало де можна так добре відпочити: багатокілометрова набережна, схили, порослі густою смарагдовою травою, чайки літають над головою, велосипедисти, люди, які вигулюють собак, закохані парочки. Тут гарні газони, на яких можна полежати, підставивши обличчя променям сонця, або влаштувати пікнік. Багато крамничок, де можна відпочити і почитати книгу. На набережній Вісли можна гуляти годинами.