Подорож до Сатанова. Цілющі джерела, синагога, руїни замку.

Організатор подорожі: ТК “Гряда”. Тема на форумі

Тривалість: 2 дні, субота + неділя.

Завантажити трек (він не є повним, там не має треку по екологічній стежці та й інші особливості нашого маршруту)

Трек по цікавим місцям Сатанова

Коли побачив анонс подорожі до Сатанова, то відразу записався, бо нічого про нього не чув раніше. І то цікаво відкривати для себе нові місця.

І не тільки я нічого не знав про Сатанів, всі знайомі яким я казав, що їду туди, питали де це, і серед них був вчитель історії та географії.

Добиралися до Сатанова з Києва:

  • поїздом 772 Київ – Хмельницький, відправлення 23:12, прибуття 4:24. Поїзд з сидячими місцями.
  • замовлений автобус з Хмельницького до Сатанова

Назад з Сатанова до Київа:

  • рейсовим автобусом Сатанів (від санаторія) – Хмельницький (50 грн)
  • поїзд 358 Рахів – Київ, відправлення з Хмельницького о 1:33, прибуття о 6:26.

Селище міського типу Сатанів розташований у Городоцькому районі Хмельницької області. Відстань від Києва – приблизно 400 км, від Кам’янця-Подільського – 75 км. Від Хмельницького – 77 км. Населення – 2 609 мешканців (перепис 2001). Селище розташоване на лівому березі річки Збруч, на території національного природного парку «Подільські Товтри».

Версії про походження назви є різні (основні)

  • Латинська (популярна в другій половині XIX століття) . Грецький центуріон на чолі з Тонілієм просувався на північ. І на березі невідомої річки зі скелястими берегами цей воєвода підняв руку і сказав: «Сат ау нон?» («Зупинимось чи підемо далі?»). Мабуть, ці вояки відмахали не одну версту і сказали: «Сат!», що означає «зупинка».
  • Від слова “сатана”. Назву Сатанову могли дати і у зв’язку з «бісівським» сусідством. До середини XIII століття в тутешніх місцях зберігався останній острівець язичництва, а таємні обряди давнім богам здійснювалися аж до XVI–XVII століть. Церква ж усе, пов’язане з колишніми богами, оголосила сатанинським. Звідси, мовляв, і назва міста, що розкинулося мало не в самому серці «країни» волхвів, що нікому не скорилася
  • Молдовська версія. Назва Сатанів пов’язана з молдовським словом «сат» — велике село, селище. Відомо, що в часи поневолення цього краю в IX столітті частина предків сучасних молдован переселялась в наші краї. В той час на місці теперішнього Сатанова вже було якесь давньослов’янське поселення, назва якого загубилась у віках. Нові поселенці дали йому свою назву Сат, яка згодом у слов’янській транскрипції набула форму Сатанів.

Цікаві місця Сатанова

Сатанівський замок

Почитати про замок можна тутСатанівський замок

Ще у 1895 році тут облаштували цукровий завод, який зараз як і замок занепадає. Давні фортифікаційні та сучасні промислові руїни сплелися в єдину чудернацьку споруду. Із замку відкривається чудовий вид на селище.

Сатанівський костел

Зруйнований у роки репресій, збудований наново у 1990–1994 роках на місці цвинтаря та освячений як костел Ясногорської Пресвятої Діви Марії — Матері Церкви.

Сатанівський костел

Сатанівська міська брама

Пам’ятка містобудування та архітектури України національного значення. Високохудожній архітектурний твір із характерним ренесансним і бароковим декором. Дата заснування – 15 століття, відновлення – 1724 року.

Коли брама втратила оборонне значення, в ній у різний час розміщувалися митниця (Сатанів розташований на березі Збруча, яким до 1939 року проходив кордон — спочатку між Російською імперією і Австро-Угорщиною, потім між СРСР і Польщею), комора сільського споживчого товариства (про це, зокрема, нагадує купа закам’янілої солі в кутку на першому поверсі), стайня.

Сатанівська міська брама

Сатанівська синагога

Пам’ятка містобудування та архітектури України національного значення зроблена в стилі ренесансу оборонного типу. Дата заснування – 1532 р. (1516 р.- інша версія). Реконструкція – 1754 р. Відреставрована 2015 року.

Одна з найдавніших споруд такого типу у всій Східній Європі. Синагога мала оборонне значення для Сатаніва (мала гарматну батарею).

Із усіх пам’яток Сатанова найбільше вразила саме синагога. Відновлена Хмельницькою обласною юдейською релігійною громадою в 2015 році. Хоча у самому Сатанові зараз не живе жодного еврея.  Всі дороги до синагоги виложені плиткою.

Сатанівська синагога

 

Сатанівська синагога у середині

 

Сатанівська синагога каміння

Сатанівська синагога бійниця

Сатанівський єврейський цвинтар

Єврейський цвинтар Сатанова з повним правом можна назвати кам’яним літописом громади. Тексти та зображення на різьблених надгробних стелах дозволяють не тільки довідатися про імена і час життя членів громади, але й уявити собі історичне тло її життя, заглянути в світ духовних і соціальних цінностей єврейських громад Східної Європи. Путівник «Сто єврейських містечок України»

Проходили поряд, але не зайшли.

Свято-Троїцький монастир

Свято-Троїцький монастир починався з печер, що збереглися донині. Вхід туди знаходиться біля підніжжя монастирської скелі. За переказами, монастир був заснований в XІ ст. ченцем з Афону. Офіційно Троїцький монастир в Сатанівської Слобідці датується XVI-XVIII ст. Спочатку монастир був дерев’яним. Кам’яні споруди з’явилися в на початку XVII ст.  Зараз з трьох монастирських храмів зберігся один, побудований на честь Св. Трійці. На північній стіні храму збереглися сонячний годинник з древнім подільським гербом – усміхнене обличчя, а внизу півколом розташовані цифри. На фасаді вежі-дзвіниці збереглася невелика скульптура святого Св. Рохуса, покровителя хворих на чуму. У різний час монастир відвідували гетьман Б.Хмельницький, російський цар Петро I, полководець А. Суворов. З 1707 по 1793 рр. Сатанівський монастир був греко-католицьким, в 1893 р став жіночим. З приходом радянської влади монастир був закритий, але в 1942 р, за німецької окупації, ненадовго відродився. Саме тоді з-під землі тут забило джерело з цілющою водою, почалося паломництво. Але в 1962 р монастир знову закрили, будівлі стали руйнуватися. У 1989 р Свято-Троїцький монастир повернули православній громаді, і почалася реставрація. Зараз монастир не діє.

Свято-Троїцький монастир

Ми довго не могли знайти цей монастир (години 3 шукали),  GPS сигнал на навігаторах працював зі збоями.

Печера

Свято-Троїцький монастир печера

Мінеральні джерела

Сатанівська курортна зона знаходиться кілометрів за три від нього, там, де Збруч залишає після себе широку долину.

Місцеву лікувальну воду називають  збручанською  «Нафтусею». Місцева мінеральна вода має виражену протизапальну, жовчегінну та деінтоксикаційну дію. Науковцями доведено, що вона не має аналогів, а її унікальність полягає в тому, що до складу води входить також фосфор та цінні мікроелементи, які є в кістковому та головному мозку людини. Місцеві мешканці пояснюють такі її властивості чистими екологічних умовами заповідника Медобори та унікальним мікрокліматом і природою цих місць.

Ця лікувальна вода на смак не дуже добра, але люди розказують, що дуже цілюща, краще за трускавецьку.

 

Усі вище перелічені місця ми оглянули у перший день. Весь день йшов дощ. Було прохолодно. Тому вирішили зупинитися у готелі (100 грн з людини).

Готель курорт Сатанів

 

На другий день, у неділю ми відправилися по екологічній стежці “До пущі відлюдника”.

Екологічна стежка "До пущі відлюдника"

Село Крутилів

cam00753

Цілюща джерела

cam00757

Вода з цих джерел смачна

img_1132

Печера відлюдника

 Печера відлюдника Сатанів

 

Фінансовий звіт подорожі:

  • Транспортні вітрати: 340 грн (поїзд, автобуси)
  • Їжа: 120 грн
  • Готель: 71 грн (номер на 5, але жили 7)

Всього: 531 гривень.

 

Comments

Залишити відповідь